Saptamana trecuta in ziua de duminica s-a sarbatorit in biserica noastra "Sarbatoarea Multumirii".
Ce inseamna sa fii multumit? Ce inseamna sa fii multumitor? Cum am putea defini cel mai bine ... multumirea?
Daca ar fi sa privim in jurul nostru, cu siguranta ca multumirea pare a fi un element destul de rar. Iar atunci cand exista ... aceasta multumire pare a fi definita in diferite moduri. Unii vad multumirea ca pe o stare, altii vad multumirea ca un concept, in vreme ce o alta parte de oameni vad multumirea ca fiind o atitudine ... iar lista ar putea continua. Nu as vrea sa incerc sa ofer un raspuns la care din aceste opinii ar fi (mai) valide, pentru ca multumirea imi pare a fi ceva destul de complex, dar in acelasi timp relativ simplu (dar nu simplist). Brian Tracy spunea referitor la acest aspect al multumirii urmatoarele: "Dezvoltati o atitudine de gratitudine si multumeste pentru tot ceea ce ti se intampla, stiind ca fiecare pas inainte este un pas inspre a atinge ceva mai mare si mai bun decat situatia ta curenta."

Lauda si inchinare la Sarbatoarea Multumirii ~ Biserica Betleem!
Pentru a intelege modul in care aceasta sarbatoare are loc acum trebuie sa vedem putin background-ul din care provine ea. Si daca cei mai multi dintre noi am fi tentati sa afirmam ca ea e de sorginte americana ... fiind un import al "Thanksgiving-ului", ei bine dati-mi voie sa va spun ca o astfel de sarbatoare era celebrata si de poporul evreu in vechime. Dar ce era o sarbatoare in poporul evreu? Conform surselor de informare din mediul virtual "o sărbătoare evreiască sau un festival este o zi sau cîteva zile observate de evrei ca o comemorare sfântă sau laică a unui eveniment în istoria evreilor. În ebraică, sărbătorile și zilele festive, în funcție de natura lor, pot fi numite "yom tov" (o zi bună) (idiș: yontif) sau "hag" (festival) sau "taanit" (post)." (sursa: Theologisches Wörterbuch zum Alten Testament)
Ei bine aceasta sarbatoare a multumirii la evrei era denumita "Sărbătoarea Săptămânilor sau Sărbătoarea Recoltei (Exod 23,16; Levitic 23,15-21). Cunoscută mai mult cu numele de Șavuot, este celebrată 50 de zile după începutul Paștelui. În mod esențial, este o sărbătoare agricolă, în care sunt oferite Domnului primițiile recoltei." Ceea ce e interesant insa e ca "Numai Sărbătoarea Săptămânilor sau a Primițiilor recoltei (Pentecoste = 50 de zile după Paști) a păstrat semnificația originară de sărbătoare de mulțumire, de recunoștință pentru recoltă." (sursa: Theologisches Wörterbuch zum Alten Testament, II, 730-744.)
Painea nu lipseste din ... Casa Painii!!!
Si daca observam o paralela interesanta intre Vechiul si Noul Testament in modul in care EL, Tatal nostru a lucrat ... ei bine multumirea aceasta pe care noi o manifestam in mod normal (si natural) in aceasta perioada mi se pare cel putin interesanta. Poate ca o sa va intrebati de ce? Pentru ca in primul rand indiferent de mediul din care provii ... in cel mai sincer mod eu vad multumirea ca un act de educatie si asa cum spunea o anume persoana intr-o anumita circumstanta "Foloseste cat mai des cuvantul MULTUMESC pentru ca oricat de mult l-ai folosi el nu se va uza niciodata!".
Ce e si mai interesant e ca in urma cu cativa ani, toate institutiile si birourile dintr-un important oras din Romania (fosta capitala cultural-europeana in urma cu cativa ani) aveau afisate in birouri si pe usile lor urmatoarele cuvinte: "Aici sa da buna ziua si se spune multumesc!".
Insa doar la atat sa se rezume multumirea ... la un act de buna crestere? Ei bine, NU!!!
Aranjamente ale roadelor!!!
Multumirea e deasemenea o caracteristica a slujirii jertfitoare (Coloseni 3:17 ~ "Si orice faceti, cu cuvantul sau cu fapta, sa faceti totul in Numele Domnului Isus si multumiti, prin El, lui Dumnezeu Tatal."), o implinire a voii lui Dumnezeu (1Tes.5:18 ~ "Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi."), o bucurie pentru sufletul omului (Proverbe 15:15b ~ "... cel cu inima multumita are un ospat necurmat."), o comoara de pret si, nu in ultimul rand, o disciplina ce trebuie invatata.
Poate ca o sa te intrebi cand vine aceasta multumire? Ei bine unul din raspunsuri (insa nu singurul) ar fi acela ca aceasta multumire vine atunci cand INTELEGEM PRIORITATILE, iar aceasta multumire ar trebui (si trebuie) sa fie o stare permanenta.
Invitatie la partasie de dupa program la demisol pentru a ne bucura de roadele aduse!!!
Cu siguranta ca ar mai fi atat de multe lucruri de spus despre si referitor la multumire, acest subiect fiind unul complex si care nu poate fi acoperit prin doar cateva randuri, insa sper si imi place sa cred ca am reusit sa va oferim cateva informatii interesante referitoare la multumire si sarbatoarea pe care tocmai am sarbatorit-o la noi in biserica (pe langa cele deja prezentate duminica trecuta in cadrul programului).
Socializare la Sarbatoarea Multumirii!!!
Pentru toti cei ce ati participat sub diferite forma la aceasta sarbatoare dorim sa va multumim pentru implicarea voastra si sa va dorim multa binecuvantare din partea TATALUI nostru ... DUMNEZEU!!!

Sarbatoarea Multumirii la Betleem (5.10.2014)

Posted on

12 oct. 2014